Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 21:06 - ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ !!!
Автор: dinkov Категория: Бизнес   
Прочетен: 12304 Коментари: 31 Гласове:
14

Последна промяна: 04.01.2012 21:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ФАЙДАТА ( ползата ) И  ГЛУПОСТТА  ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ

ХРАНИТЕЛНИ  ВЕРИГИ  !!!

 

 

 

       Ура, милата ни татковина България стана Европейска страна.

       Да но по какво да разберем, че това е така. Ами елементарно, имаме толкова много чуждестранни хранителни вериги. Браво, ще рече някой, най-после разбрахме що е то западна култура, западно обслужване. Хвала на тези умни държавни мъже, които ги докараха.

       А кои са те ? Да им  знаем имената. Да ги честитим  и  благославяме докато е има България.

      Първи бе титана на политическата икономия и пазарното стопанство Иван Костов.

Той докара “Метро”. Хвала! Дори от екрана на националната телевизия обясни, че с “Метро” ще оправи икономиката. Аз лично го гледах на екрана и не вярвах на ушите си. Каза се колко много чужди инвестиции ще влезнат в страната. Колко много работни места ще се създадат ! Нови !Как,щели да съживят българските предприятия,като им изкупуват продукцията. Как родната  икономика ще дръпне напред.

       Нещо лично за мен. Аз съм прост български икономист. Завършил съм,разбира се не в Харвард , а във ВИИ “Карл Маркс”, днешния  УНСС, и затова се запитах  - Що е това чужда инвестиция в сферата на потреблението ? Отговорих си сам.

     -  Глупост ! Ще се аргументирам.

       Първо.

       В страната влиза определено количество пари под формата на ново строителство, което е много добре, защото България е в система на така наречения “Паричен съвет” или “Валутен борд”. По просто казано, нашата суверена държава отпечатва толкова национална парична единица (лева), колкото валута има, като вързва лева за еврото, в някакво съотношение.

       Тези пари,от инвестицията на чуждестранната компания в сферата на потреблението, увеличават наличната парична маса на Родината ни, защото те са под формата на някаква валута и те са актив, и нашата държава ще може да отпечата български лева, които ще се влеят в стопанския оборот на страната.

       Второ.

       Създават се нови работни места.Но аз защото съм прост, се позаинтересувах, колко работни места.Оказа се, че ще са около 150.До тук, добре.

       Трето.

       Изкупуват продукцията на българските фирми.Но аз защото съм прост, се позаинтересувах на какви цени и условията за доставка.

       Четвърто.

       Запитах се, защо тези компании идват в България? Естествено, целта им е печалба.

Че за какво друго. Ако някой си мисли, че идват да увеличат благосъстоянието на хората, и пенсионерите да станат по-богати, просто е глупак, е хайде да речем наивник.

Какво правят те с печалбата която реализират. Ами елементарно. Изнасят е в страната от която са дошли.Да но ние сме във”Валутен борд”, и по този начин се намалява наличната парична маса на нашата страна, и се стагнира стопанския оборот. Че тях, какво ги интересува това.

       Е какво излиза.Че идват, вкарват еднократно пари, и след това години-години, изнасят пари.Примерно, внасят 50 милиона евро, изнасят 500.

       Създават нови работни места.Примерно 150. Същевременно разоряват 200 малки магазинчета със 2-3 работници. И тези около 500 души се нареждат пред бюрото на труда.

       Изкупуват продукция от български предприятия. Вярно е. Само че наполовина,

защото 50 % от предлаганите артикули са с чужд произход, а в някой дори и почети 100%. Цените и условията за доставка са такива, че много от доставчиците след време просто се разоряват. Само че така наречените чужди инвеститори в сферата на потреблението, какво ги интересува това.

        Те са дошли да печелят, те са търговски, комерсиални предприятия, а не социални. Техните акционери, много често дребни, а в голямата си част и пенсионери искат дивиденти, за да живеят те добре, а дали нашите пенсионери ще ровят по кофите, тях просто не ги интересува.

       И като се почна.”Инвеститор” след ”инвеститор”. То не беше Метро, то не бяха  Били, че довтасаха Кауфланди, че Лидъли, че Пенита, па и Карфур цъфна. Голяма част от предлаганите стоки са със съмнителен произход, или изостанали, непродадени в техните страни.А ние лапами ли, лапами и се чудим защо масово си докарахме нови болести и защо сме бедни. Ами елементарно. Защото сме прости.Защото всеки един наш пенсионер като си купи нещо от тези вериги, под формата на износ на печалба прави по-богат някои техен пенсионер, и вреди директно на нашата икономика, защото те са внесли в страната 50 милиона евро, а са изнесли 500. А 50 е по-малко от 500.

       Защото като създадеш 150 работни места, а пратиш на бюрото по труда 500, на 350 семейства веднага покупателната им способност пада, а от там и потреблението пада. Защото 150 е по-малко от 500.

       Защото като правиш “промоция” за сметка на българския доставчик, а веригата не поема търговския риск за реализация на стоката, веригата пак си печели, но българския доставчик продава под себестойност.Днеска под себестойност, утре под себестойност и вдругиден българския производител се декапитализира и обяви несъстоятелност,казано по-просто, банкрутира. И нови хора започват да протягат ръка пред бюрото по труда. И на нови семейства покупателната им способност пада, и потреблението продължава да се свива.

       Защото истински чужд инвеститор може да е в сферата на производството, а най-добре да  е “на зелено”.Примерно”Либхер” край Пловдив, американците в Севлиево,”Шишеджам” в Търговище, също и в Девня, а ако някой дойде и създаде промишлено предприятие в отрасъл който ние нямаме, примерно в автомобилостроенето, както се очертава в Ловеч, да му се дадат дори и преференции.

Но да оправяш българската икономика с чужди търговски вериги, или трябва да си идиот или да си корумпиран.

       Защото една къща трябва да има здрави основи.А етажите можеш да ги надграждаш както си искаш.Но като ти са здрави основите, каквито и  да надстроиш,

основите ще издържат.

       Основите на една икономика са производство, транспорт, селско стопанство, строителство,инфраструктура и комуникации, а ако имаш и някакво”строене”-автомобило,корабо,самолето е хайде за космо да не мечтаем, търговията сама ще те намери.Елементарно, защото търговията е продължение на производството, а не обратно. Това го знае всеки един прост български икономист, дори завършил и във В.И.И.”Карл Маркс”.

       Но защо хората които ни управляват докараха тези чужди вериги. Наистина ли нищо не разбират. Глупости.Много добре разбират. Но истината е, че в по-голямата си част те са корумпирани и не се интересуват от хората. Ние сме просто електорат. Те се интересуват от пари. Колкото повече , толкова повече. А дребните български предприемачи, колко могат да дадат,когато ги изнудват. Хиляда, две, три, дори пет хиляди, но за нашите управници това са трохи. Друго е някоя едра чужда риба, пардон търговска верига да ти затвори устата със стотина, двеста, триста, а защо не и с милион.

       Ех, бедни ми ти, дребен български предприемачо, я стани по-добре наемен работник, така и комшията няма да ти завижда.

       Все повече нормални хора разбират, че вредата от  чуждите търговски вериги е по-голяма от колкото ползата(файдата), но по инерция или по-точно от апатия и някаква обхванала ги безнадежност не се и замислят могат ли да променят нещо.

       А наистина, може ли нещо да се промени ?

       Те, големите чужди вериги вече се настаниха. Да ги изгоним по законодателен ред, няма как да стане.България е член на Евросъюза,а те са най-вече от европейски държави, плюс това разбра се, че тази корумпирана политическа върхушка, не е еня нито за икономиката, нито за хората.

       Е наистина ли е толкова безнадежно ? – изглежда много варианти няма.

       Все пак има. За 20 години, въпреки престъпната икономическа политика на управляващите се създадоха български супер и хипермаркети, които са конкурентни  на чуждите вериги. В Пловдив това са”Слънчеви лъчи”, ”Триумф”,”Лекси”,”Сани” и доста други малки магазини и квартални бакалии, които оперират с малък по обем капитал, а някои имат и доста големи задължения към банки и доставчици, но въпреки това са жизненоспособни. Трябва им малко помощ, за да стоят здраво на краката си. Откъде да я получат ? - От държавата.Да забравят. С този политически елит, няма как да стане.

       Остава ни, ние обикновените хора, осъзнато с разумът си да ги подкрепим , като пазаруваме от тях. Те поне са български, стоките 80-90 % са български. . Много по-коректни са към българските доставчици.Печалбата , която формират остава в България и се влива в стопанския оборот на българската икономика и работи за българските пенсионери, а не за чуждите.

       Всичко това не е ксенофобия. Не е насаждане на омраза към чуждото, а елементарен прагматизъм. Който не вярва, да се разкара до Германия , да види с очите си как германците купуват най-вече немското от немски вериги, хонландците хонландски стоки от хонландски магазини, французите френски от техните маршета. Те едва ли са по-глупави от нас, просто отдавна са разбрали дори и обикновените хора, че ако искат те да са добре,трябва да подкрепят своята икономика, техните си предприятия, да купуват от техните си магазини. Те не мразят чуждото, но просто са прагматични.

       Че, ако искаме да сме по-богати, трябва ние да се подкрепяме помежду си,трябва и ние да сме прагматични, при равни други условия трябва да купуваме български стоки от български магазини,но ако искаме да сме бедни…..избора си е наш.

        

      

                                                                                                          Ицко

      

         

 

  

     

 

      




Гласувай:
14



1. despinida - Правилно,
04.01.2012 21:13
поздрави!
цитирай
2. voulgaros - Много плитко мислиш, вулгарино. . ...
05.01.2012 03:14
Много плитко мислиш, вулгарино..ТЕ ВАШТЕ ВУЛГАРИ ВА КОЛЯТ ПОНЕ 3 ПАТИ ПО СТРЪВНИШКИ ОТ ЧУЖДИТЕ МАРКИ...ИСКАШ ЛИ ПРИМЕР ВУЛГАРОСЕ - СЕКО ЛЯТО ПЛОДА ОТ ЕЛЛАДА Е ПО ЕВТИН ОТ ВАШИА СИ ПЛОД...ПО Е-79 И В ЛИДЛ..НАШТЕ ПРОДУКТИ СА ПО ХУбАВИ И ПО ЕВТИНИ ОТ ВУЛГАРАСКИТЕ....

ПО ДОБРЕ ДА ЗАКРИЕМ ТАЗИ КОЧИНА,ТОЗИ РЕЗЕРВАТ-- помисли сериозно за закриване.
цитирай
3. dinkov - ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ !!!
09.01.2012 19:43
Благодаря, Voulgaros.Много добре защитаваш написаното.Ще ти обясня защо.
Явно, ти си грък,който доставя плодове и зелинчуци.По този начин намаляваш паричната маса в България, а увеличаваш паричната маса в Гърция(посредством плащането например на доматите които си доставил) и на Германия(посредством изнасяне на печалбата от Лидл).Така гръцката и немската икономика ще се развиват по-добре,а гръцките и немските пенсионери,ще са по-богати.Нямам нищо против международната търговия,гръцките и немските пенсионери или Лидл,но искам и българските пенсионери да са по-богати.Начина това да стане е като работи българската икономика,а ние българите да купуваме при равни други условия български стоки от български магазини,така ще стимулираме българското производство и селско стопанство,а парите ще остават в България.Ние сме във валутен борд.
Между другото когато бях в Гърция видях само един магазин Лидл,и то между две села.От него гърците избягваха да купуват.Пазаруваха си от гръцки магазини.
Как мислиш?-Ние българите по-прости ли сме.
А за цените по-кротко.Много добре знам,че Гърция и Ирландия бяха галените деца на Европа.Когато се изравнят субсидиите за гръцките и българските земеделци дережето,ще се промени.
Съжелявам за колапса в Гърция.Аз лично искам да имам богати комшии,но с корумпирани политици,лакомия,простотия и без да си правиш сметката...
Аз лично искам българите като народ,с разума си да разберем,че за нас е по-добре да купуваме български стоки от български магазини
Ицко
цитирай
4. tomov8 - Съгласен съм напълно
11.01.2012 19:18
Но пък българските производите защо са толкова прости и не се обединиха всичките организации от хранително-вкусовата промишленост и не създадоха поне една своя верига от хипермакети, в която ще могат да продават на по-добри условия и цени за крайните потребители, а парите ще останат тук. Тогава чуждите вериги щяха да облекчат условията си и да има реална конкуренция на пазара и износа на капитали щеше да се намали. Въпреки, че всички български производители работят със западна техника, консумативи и т.н. Но пак е нещо. И истината не са големите чужди инвеститори, които се изнасят за 24 часа при първия сигнал за криза, а български микро, малък и среден бизнес, който най-много влиае на доходите, покупателната способност, потреблението и спестяванията. Ако той бъде подпомогнат, или поне спре да му се пречи, нещата ще се променят за добро.
цитирай
5. aidriell - Аз не следя но
12.01.2012 21:06
Я дай един корпоративен бизнес който да му пука за пенсионерите и хората и тн
Какви ги говориш Бизнеса е бизнес и си гони бизнес ефективност разходи и заплати капитал енергоизточници .
Защо да няма полза от веригите ?
Първо всички купуваме плодове и зеленчуци и доста други храни значително по евтино .Аз не давам 5 пари дали прасковите са испански гръцки търски или български водеща е цената
второ само метро пловдив има 300 служителя и нагоре така че аргумента не създават работни места заминава щото има варна софия бъргас и тн
ако ти можеш създай повече работни места
ТРЕТО ВЕТИГИТЕ СЪЗДАВАТ здравословна конкуренция в монополизираният български пазар от циркаджии който търсят нереална 2000 % надценка за какъвто и да било продукт в този аспект нямам против да налагат ценови диктат над производителите като не им оттърват цените нека идат в солун на пазара да си продават скъпата стока да видим има ли луди гърци
После данъците Тези компании плащат данъци инестират в машини съоражения и слкадове създават малка заетост и в друг отрасъл може да не е голяма но я има
Е печалбата излитала ами създайте условия да остава и да се реинвестира всеки капиталист щее доволен да я рейнвестира когато парите му растат но да остава печалба и да се облага с лудият булгаристански данък печалба е смешно и да говорим
цитирай
6. dinkov - ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ !!!
14.01.2012 20:43
tomov8 - Идеята ти български производители да се обединят е 100% добра.Само, че на този етап българският бизнес не е дорасъл.Това значи обединяване на капитал, ресурси, създаване на организация, кой да води бащина дружина...трудна история.Нали имаме,,клъстъри" и "асоциации" и т.н. И това ще стане!-някога но не сега,а и монополизиране на пазар дори и от български бизнес, не е добро.
Дережето с микро,малък и среден бизнес е отчайващо.Но освен нашите управници, много допринесоха и чуждите вериги, а и нашенската си простотия. Чудим се защо нямаме пари, защо сме бедни, а и през ум не ни минава, че с всяка покупка от чужда верига ние си вредим. Малко трудно е за асимилиране от хора живели в соца. За това написах"Файдата и глупостта...",белким повече хора разберат, че един от начините да си помогним сами, е подчертавам ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ, да купуваме от български магазини, български стоки.
цитирай
7. анонимен - dinkov - ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ !!!
29.01.2012 09:02
aidriell - Благодаря.Много точно си го написал.Бизнесът си е бизнес.Той гони по-висока норма на печалба.Затова почвам да се смея когато ме убеждават,как чуждите вериги,чуждите компании са социално отговорни и мислят за нас,дори лично и за мен.
Питаш,защо да няма полза от веригите.Аз,коментирам ЧУЖДИТЕ ВЕРИГИ,като предварително подчертавам,че не става дума за ксенофобия,а за елементарен разум,като БГ гражданин,живеещ в България.
Чуждите вериги,намаляват паричната маса в страната,посредством износ на печалбата си,а една икономика се движи от паричната маса която циркулира в страната.Ние сме във валутен борд и имаме ограничения при печатането на пари.Надявам се да разбираш това.
За цените.Осевен цена,има и качество.Западното селско стопанство,от 30-40 год. е базирано на индустриална основа.Това ще рече,най-общо казано,че се използуват много повече изкуствени торове и пестециди,да не коментираме ГМО,затова те имат по-висок рандеман(добив)от единица площ, или примерно мляко от крава.В Б-Я,една крава дава МАХ 5-7хил.литри мляко,а в Израел 16-18хил.Само,че онова не е крава,а фабрика за мляко.
Предполагам,че си хапвал ягиди(пардон,гумени червени топки)от Англия,или примерно домати.И ще ги сравняваш по вкусови качества с тези на тъщата ми от село?А бе,я по-кротко.Това са тънки неща.
Работните места.Всяко едно създадено работно место от чужда верига,закрива 2-3 от микро предприемачи.Това е истината.
За монополизирания БГ пазар.В момента се създава монопол от 10-15 чужди вериги,а не от 200-300 хиляди дребни циркаджии,както ги наричаш ти.Но същите тези циркаджии са и потребители,и те създават вътрешното потребление.Каква ни е файдата за нас българите от 10-15 чужди вериги които внасят най-вече чужди стоки,а изнасят пари.Предпочитам, 200-300 хиляди циркаджии(микро БГ предприемачи),да имат пари и да потребяват в България.
Искам повече българи да осъзнаят,че един от начините в България,да живеем по-добре е като си помогним сами,като потребяваме от български магазини,БГ стоки.
цитирай
8. анонимен - Динков залиташ в комунизъм и ти се клатят основите
29.01.2012 17:19
Веригите имат асортимент ниски цени и ми пестят време и пари
Веригите имат ясни търговски практики и политика в реклама доставки всичко
Веригите изнасят печалби ако няма здравословен бизнес климат да реинвестират а административните изчадия на твоя заплата са длъжни да им осигурят жтози бизнес климат
Данъците на всяка верига са вързани с нап
80 % дребни тарикати не са Те са укриващите данъци , раменящи празни фактури източващи ДДС в крупни размери -огромен проблем защото в веригите това не могат да сиго позволят дори
Частните малки търговци са прикритието на кухи ЕТ ЕООД фантоми
Ползите за всички от веригите са очевидни -откакто има вериги не купувам български вина козметика голяма част от храните които не могат да бъдат намерени никъде в бг
Веригите окрупняват бизнеса и носят по големи икономически ползи за всички тези които са неконкурентни с тях да преквалифицират
Окрупняването на бизнеса е особенно нужно за бг където няма развит бизнес и единствен път да се унищожат дребните тарикати които не спазват норми качество стандарти на производство
Очакваш че верига дошла в чужда държава дава 5 пари за дребният бизнес :-) комунизмът май още живее в теб нека е ясно че когато някой инвестира пари 10 години в бизнес той очаква възвращаемост и не дава пукнат грош за всички където и да са те - те ще са последните с които веригите се съобразяват приветствувам повече вериги и с нетърпение чакам WALL MART в Европа
цитирай
9. анонимен - dinkov - ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ !!!
30.01.2012 23:07
към анонимен -Грешиш, не залитам в комунизъм,а основите ми са много здрави.
Български и прагматични.Ще обесня защо.
Който очаква, че чужда търговска верига, ще дойде заради нас българите или, че ще даде 5 пари за дребния бизнес е глупак. Много ясно, че тяхната цел е възвръщане на вложения капитал + печалба. Който мисли друго, е меко казано наивник.
Но защо ние българите не сме прагматичнии ? Давам ти пример ?
Потребителското търсене (платежеспособно ) в гр. Пловдив е константа. То е равно,най-просто казано,на парите което населението има и с тях потребява (купува).Дали ще потребява от ЧУЖДИ или БЪЛГАРСКИ вериги, на пръв поглед няма значение.Но...това е прощавай за по-простовати хора.Надявам се да не обидя никой !
Ако, аз купя един хляб от чужда верига,тя печалбата, ще се изнесе извън Пловдив,но ако от Пловдивска верига(слава Богу, ние си имаме наши местни - "Слънчеви лъчи","Лекси","Триумф" и др.) или местна бакалница(цената ми е една и съща, хляба също),печалбата ще си остане в Пловдив.С тази печалба, някой друг пловдивчанин ще си купи нещо.А ако тази печалба се изнесе от чужда верига,примерно в Трир(Германия)някой наследник на К.Маркс ще си купи нещо.Аз предпочитам,пловдивчанин да купува в Пловдив,отколкото германиец в Трир.Днеска изнасят печалбата, утре изнасят печалбата,а в други ден се чудим,защо няма пари в страната(за справка погледни паричния поток на България с Австрия за 2010 г.например).Аз искам да има платежеспособно българско население,а не чужди вериги-търговци, който да правят техните акционери богати,а нас бедни.
Примерът ми е много опростен и е за регион, но същото важи за страната.
Нещо актуално.Преди малко съобщиха за нарушение на Европейската директива за яйцата от"щастливи кокошки"от търговска верига.Веригата е"Кауфланд".Каза го министър Найденов,по радиото.По ВТV,веригата не е съобщиха,а само глобата 10 000 лв.Че за почетността на чуждите вериги,прощавай не се засягай, но го приемам с насмешка.За данъците ще го коментирам друг път.Айде ЧАО.
Ицко
цитирай
10. aidriell - съгласен
31.01.2012 01:55
Дали ще купиш ЧУЖДИ или БЪЛГАРСКИ стоки от вериги изобщо няма значение и в двата варианта над 100 % от наличното Жито ,пшеница ,захар ,телешко агнешко ,зехтин,плодове зеленчуци..... съставлява Импорт
Макар и на пръв поглед да помагаш на пловдив всъщност помагаш на някоя мутра с бенттли а ограничаваш конкуренцията и избора до квартално местно произведени стоки продукт на същият внос
Парите в двата случая изтичат но в твоя местни мутри теглят печалби и правят нулеви нови инвестиции и нулеви нови свободни работни места докато веригите ако имат растеж разрастват бизнеса трикратно и създават заетост за местни и доставчици транспорт логистика и тн .
Всяко човешко същество се стреми да изкара максимума на парите си с които разполага чрез закупуване на максимално качество и количество стока на максимално ниска цена Ако структурата на импорта ни се съпостави с нетната стойност която емигрантите вливат ежемесечно ето къде е положителният търговски баланс въпреки изтичащите пари и банкрутиралата икономика .
Платежоспособно бг население - такова нещо няма в държава в която 99 % работят в марджин до 1200 лева ?
Примерът илюстрира растяща платежоспособност у хората собственници на местните монополи който нямат интерес да наемат нито нови съоражения и работници нито да плащат повече заплати и данъци в хазната -не здравословна конкуренция Изтичането:
Пловдив софия варна бургас ако искат да им остават пари на местно ниво е по добре да се фокусират в местни еко производства ,туризъм и да си оправят инфраструктурата за да могат да идват туристи и гости и с кеф да си оставят парите А Веригите са милиарди лева работещ успешен бизнес дошъл неслучайно наемащ хора халета кредити от банки и ги инвестира в база и персонал за продуктиВ бедната държава те са инвеститори ние сме работниците и се храним .Нали няма да ...там където утре ще ядем
http://aidriell.blog.bg/biznes/2012/01/11/bylgarska-stabilnost-v-systoianie-na-totalna-ikonomicheska-m.880
цитирай
11. анонимен - Динков ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ
05.02.2012 22:28
За данъците.За коментир на данъците трябва да се разбира данъчната система.
80%дребни тарикати(дребни предприемачи),плащат"патент"(окончателен годишен данък,който се събира предварително),и не са регистрирани по ДДС.Те не могат да източват ДДС.Много добре знам тенденциите,за премахване на"патента"и заменянето му с корпоративен данък.
Малко стопанска история.В Царство България,е действала системата на "разрешителни"."Разрешителното"представлява нещо като сегашния"патент".
Плащаш предварително за определена дейност и започваш да работиш.Проста система,но ефективна.
1.Сигурност за събиране на данъка.
2.Държавата може да се направи сметка какви пари ще събере от тези субекти.
3.Всеки от тези"дребни тарикати"(за които държавата нищо не дава,а само взема)си намират место под слънцето,и не протягат ръка пред Бюрото на труда.
4.Когато на"дребния тарикат"му вземеш предварително данъка,няма защо по адмистративен начин да го караш да работи.Той сам разбира,че ака работи данъка ще му е по-малък,ако не работи,голям.Елементарна сметка.Ако плати 500лв.,и направи 2000 печалба за годината,данъка ще му е 25%,ако направи 5000лв.,данъка му е 10%,ако направи 10000 данъка му е 5%.И знаеш ли какво прави"дребния тарикат"?-Скъсва си задника да бачка.По-проста и ефективна данъчна система,за малките фирми не може да се измисли.А и всички ще бъдат свързани с НАП.
Лошото е,че чуждите вериги,с помоща на Българската държава видяха сметката,на голяма част от тях.
Същите тези 80%"дребни тарикати",са много голяма потребителска група.Каква е файдата,да видиш сметката на толкова хора и да ги пратиш пред бюрото на труда,за да печелят 10-15чужди вериги,които монополизирват пазара,изнасят печалбата и декапитализират страната,не мога да разбера.
Не съм против веригите,но поне да са български,а съм крайно против монополизирането на пазара.
По-лошо от държавния монопол,е частния монопол.
Източването на ДДС и кухите фирми са друга бира.
Ако искаме да си помогним сами е като купуваме от БГ магазини БГ стоки.
цитирай
12. анонимен - http://dinkov.blog.bg/ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ
10.02.2012 18:38
aidriell-Ако жито,пшеница,захар,телешко,агнешко,зехтин,плодове,зеленчуци са 100% внос(импорт)то държавата България,ще е умряла.Няма да има население.Без зехтина,за всичко друго моята Родина има прекрасни природо-климатични условия да си го произвежда сама. На Б-Я след хората,най-ценното е земята.Земеделието ни е измъквало от всякакви кризи.
Вноса(импорта) е регулатор на местното производство и регулатор на цената,нищо повече(елементарна икономика),но когато стане доминанта във всичко,местното население с какво ще плаща този внос? Може би с усмивки!
Противоричиш си.Туризъм,без свързващи хранително-вкусова промишленост и развито земеделие не става.
Паричния поток от емигрантите да покрие липсата на икономика !-Това е глупост.Може да помогне,но да е основно...прощавай,не се засягай,но глупоста си е глупост.Може би имаш в предвид,инвестиции в определени отрасли които са капиталоемки и в Б--Я ги нямаме.А бе,май много не се натискат да идват,за съжаление.Защото там е истинската инвестиция,а не в областта на вътрешното потребление.
Местни мутри с бентлита,местни монополи,а бе човече това е несериозно.Какви монополи при 200-300хил. дребни и средни предприемачи...Монопола се създава сега от 10-15 чужди търговски вериги.Аз съм,точно против това.
Платежеспособността на едно население се определя от дохода,а не от маржина.
За да има платежеспособност едно население то трябва да създава стойност,нова стойност.В резултат на това се печатат пари.Това се казва стоково покритие.Б-Я се отказа да печата пари на тази база и прие покритие на друга валута.Затова сме във"Валутен борд".Но другата валута можем да е придобием чрез повече износ(създаване на нова стойност),и по-малко внос.Тогава ние ще си увеличим паричната маса,и ще станем по-богати.Но за да стане това,трябва да имаме местно производство,а не само търговия,а за да имаме местно производство и за да има повече работа за българите, един от начините да се помогнем сами е като купуваме от български магазини, български стоки.
цитирай
13. анонимен - За или против
04.03.2012 09:55
Ицко,
В много отношения си прав. Отдавна осъзнавам "ползата" от големите чужди търговски вериги. Ти ги проучваш и коментираш от икономическа гледна точка. А аз от чисто здравословна. И съветвам г-н "Анонимен" да се поразрови и да научи истината за производството на храните, продавани в Walmart. Да, на пръв поглед лъскаво, практично, евтино, богат асортимент от стоки... Какво повече ни е нужно? Отговор - ЗДРАВОСЛОВНО! Пред нас стои дилемата - сега да пазарувам евтино, утре да давам пари за лекарства или - сега да пазарувам по-скъпи, но здравословни храни, та утре да не се редя на опашка в аптеките. За да се гони висока печалба и конкурентност ни хранят с евтини боклуци, хора! Това дори не трябва да се нарича "храна"! Позаинтересувайте се и си отворете очите!
И още нещо, което знам. Както е известно, японците консумират много ориз. Ако го внасят отвън - от Индия напр, оризът не е толкова качествен като местния, но ще им бъде много по-евтин, отколкото ако си го произвеждат сами. Но в Япония е забранен вносът отвън. Така те контролират качеството и в същото време поддържат висок стандарт на собствените си производители. Оризопроизводителите там просто са богати! Ей да му се не види! Прости, дръпнати азиатци! Нищо не разбират от политика и икономика. Там трябва да открие Бате Бойко училище за млади политици, не в Тунис. Опа, сега се сещам, че в Япония млади политици няма. Там всичките са над 60-те. Няма нищо, де, ще им внесем, ако трябва...
цитирай
14. aidriell - Да
04.03.2012 21:51
Забравяш че Японците са страшно работлива нация и просперитетът и качеството не се дължи толкова на това че са забранили вноса а имено на манталитета им и стребе=межа към перфекционизъм .
В булгаристан при 99%работещи за до 1000 лева какви ги редиш ?
В булгаристан Палмовото масло и никотинът са повсеместни ти искаш да контролираш икономиката откъм качество
Май сериозно си изпуснал влака май :-)
Да не би да предлагаш даядем японски ориз на 7 долара или булгаристански на 10 $ щото са по качественни ?
Аз и така не ям ориз
Пъстървата е местен продукт ,пилето и телешкото и агнешко на 1 %
вко да дам 100 лева за 2 еко пилета ли предлагаш или да карам на зеленчуци ?
цитирай
15. анонимен - Брей! Въобще не съм забравила, че ...
06.03.2012 16:07
Брей! Въобще не съм забравила, че японците са страшно работлива нация. Но също знам, че след загубата на войната яко са гладували и със сигурност не са работили за заплатите, които имат сега. Това не им е попречило да имат ясна цел - висок икономически стандарт, и както се вижда - да я постигнат. Това беше случайно избран пример. Сигурно има много такива подобни по света.
Колкото до това какво с какво да се храните - наистина бих препоръчала зеленчуци и плодове, но се въздържам, защото пак не съм сигурна колко нитрати съдържат. Когато се повиши съдържанието на нитрати, вместо да си оправим земеделието, властимащите вдигат допустимите граници за нитрати. Така че, нека всеки сам да избере с какво да се храни в България - с животински отпадъци /считай кренвирши и всякакви колбаси/, пълно с антибиотици, хормони, оцветители и консерванти месо, мляко и млечни продукти с палмово масло, стабилизатори, консерванти и кой знае още какво, хляб с набухватели, стабилизатори, консерванти, оцветители и др. подобни продукти. Наистина ми е трудно да дам съвет с какво да се храни човек. Четох, че в БГ простосмъртния изяжда 10 кг консерванти на година, без да знае - от хляб, мляко, лютеница, месо, захарни, шоколадови изделия и др.
Добър апетит!
цитирай
16. aidriell - Да Права си
06.03.2012 17:10
Както знаеш веднага след ядрените удари Япония е била тотално опустошена .
Всичката инфраструктра и дадености които днес имат се дължут на огромни агрефгирани дългове които Япония натрупва с течение на времето .Също така Японската нация е толкова сплотена че те не са индивидуалисти а по скоро като живо същество .Никой не забеляза че след цунамито и земетресенията никой не разграбваше магазини в Япония а напротив магазините свалиха масово цените и помагаха на тези в беда
Заплатите ., Ами тези заплати се базират на БВП то на япония което е в челните места а това БВП без работа и труд няма как да се случи имам поне 5 поста за това ккога ще се вдигнат доходите в България и това повярвай ми 50 години броено от днес няма как да се случи с темпа на промяна на икономическата активност която имаме .
за храните не знам но статистиките ни нареждат по всички показатели и заболеваемост на първите места в света по рак и заболявания коеот е от храната и начина на живот .
цитирай
17. анонимен - Откъде тръгнахме, докъде стигн...
07.03.2012 23:53
Откъде тръгнахме, докъде стигнахме... Но няма значение. Интересно ми е да споделям. Следих денонощно и много отблизо цялата информация за земетресението и цунамито в Япония. Да, така беше за престъпността - тя рязко намаля в този период, макар че за да спестят енергия, угасиха всички реклами и оставиха най-необходимото осветление. Токио не приличаше на себе си. А първите тирове със стоки, които заминаха в бедстващите райони бяха от трите най-големи мафиотски групировки. Да не говорим за доброволците, които отидоха да работят в централа Фукушима. Мисля, че за успеваемостта на една нация водещ е начина на мислене.
От многото информация, която е минала през мен съм приела следните две сентенции: "Човек е това, с което се храни" и "Човек е това, което мисли".
Ако направя анализ на първата - много ми се иска ние, в България, да се отърсим от животинското, агресията, завистта и ... знаете вица защо в ада на казана с българите няма дявол. Мръсна храна консумираш - нещастен живот имаш.
А ако погледнем начина, по който ние като българи мислим за себе си, за ситуацията в страната, за управляващите... Негативизъм, гняв, омраза, лъжи, самоирония, мрънкане. За да можем да обичаме другите, първо трябва да заобичаме себе си. А ние как говорим за себе си? Затова сме на едно от първите места в световната класация по песимизъм. Много ми се иска да се обединим около обща национална идея и да не чакаме Бате Бойко /Господ наш/ всичко да ни оправи. Защото после и за всичко го виним. И тази помия, дето я леем, тя се излива върху нас си.
Спирам дотук, защото май доста се отклонихме от заглавната тема. А и Ицко не се намесва. Все пак това е неговия блог.
цитирай
18. анонимен - динков - ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ
09.03.2012 07:07
Благодаря ти, за подкрепата.Напълно споделям мнението ти за храните и за това ми е яд. Абе, джанъм - Господ ни е дал толкова хубава страна, земя. В средните векове под Рая се е разбирало отвъд Траянови врати. В равна Тракия могат да виреят, коментирал съм го с агрономи-200 култури.Каквото боднеш, полей го и то изниква. И е вкусно.
На мен ми се паднаха тъст и тъща, добри хора.От село са, да са живи е здрави, а тъщата е невероятен човек. На 80 години е, а си обработва двора и гледа кокошки.Разбира се, ял съм и гръцки и турски и какви ли не домати. Но тези на тъщата ми са други.Много по-вкусни са. Е, нямат много форма,добър излъскан вид, но те са слънчеви домати, без пестициди, само с малко оборски тор. Рандеманът наверно е нисък, но тя жената не гони производителност. Ех, по-бързо да идва май месец, че ми се доядоха от нейните.
Не залитам по натуралното стопанство, пределно ясно ми е, че без модерно земеделие няма как да стане. Но ако искаме да сме здрави и да сме по-богати трябва да ценим това което имаме. Напълно си права, ако искаме да обичаме другите, трябва да заобичаме себе се.
За японците. Ами хората знаят, че за да им работи икономиката, трябва самите те да е подпомагат. Как ? - ами чрез вътрешното потребление, като при равни условия с чужди стоки, купуват японски от японски магазини. Толкова ли е трудно за разбиране. Ние по-прости ли сме, че се нахвърляме като мухи на изпражнение, върху тези чужди вериги. Толкова ли не разбираме, че те повече ни вредят, отколкото да носят полза. Че не изместваш темата, а е точно по нея.
Прощавай, че късно отговарям, но нямам много време.
Към aidriell - За доходите, ще ти отговоря друг път, сега просто не мога.
Чао, чао и на всички хубав ден. Ицко
цитирай
19. анонимен - Много ми се иска на Вулгарос да му ...
10.03.2012 19:07
Много ми се иска на Вулгарос да му кажа, че един дебат изисква толерантност, култура, способност да приемаш чуждото мнение и в същото време умение да отстояваш своето. Обидите просто са излишни. Да, гръцките плодове и зеленчуци са по-евтини от българските, това е факт. Но, г-н Вулгарос - и вашето икономическо състояние в момента е резултат от такава икономическа политика. На мен лично не би ми харесало да прося кредити от Европейския съюз, също и безредиците и протестите, до които е докаран гръцкия народ. На всички ни се иска да живеем по-богато, отколкото ни позволяват силите, но когато живееш над стандарта си - Гърция в момента е показател какво се случва. Моите уважения към гръцкия народ, макар че вашите политици ви плашат, че ако подължавате стачки и протести, ще стигнете дереджето на българите. Тук бих казала - много плитко мислиш, елино...

цитирай
20. анонимен - Динков-- ФАЙДАТА ( ползата ) И ГЛУПОСТТА ОТ ЧУЖДЕСТРАНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ
11.03.2012 03:47
Към анонимен-Съгласен съм с теб за Вулгарос, но всяко едно мнение е добре да се изказва.Все пак сме демокрация.А гърците много се взеха насериозно. Помислиха,че са нещо повече от съседите си.Основната разлика между България и Гърция според мен е,че през 1944 г. при тях влезнаха англичаните,а при нас братята руснаци. Наричам ги братята руснаци защото такива ги чувствам, но комунистическия режим който наложиха просто ни спря нормалното развитие. А Гърция стана нещо като държава едва след като е приеха в ЕИО.
Ако на нас има някой глупак да ни дава в продължение на 30 години по 10 милиарда всяка година,(30 x 10 = 300) ние също ще ги вземем.Да но винаги идва момент когато чуждите пари трябва да се връщат и то с лихвите. Колапса в Гърция е тотален и както са е подкарали,ако не си седнат на задника и не се сетят, че за да имат трябва да работят, не ги чака нищо хубаво. Аз искам да имаме богати кимшии, за да сме богати и ние.
За гръцките стоки. Те имат промишленост по-добра от нашата.Все пак от тези 300 милиарда колкото и да са крали,все нещо са направили. В отрасли като корабостроене, химическа, туризъм, финанси са по-развити от нас. Инфраструктурата им е по-добра. Но за селско стопанските стоки, ако изключим някой култури за които те имат по-добри преродо-климатични условия като маслините например, изравнят ли се субсидиите,на нашите стоки ще им падне себестойността и ще са напълно конкурентни. Моето лично мнение е, че в рамките на Европейския съюз не трябва да има субсидии за селското стопанство. Тогава нашета селско-стпанска продукция ще е най-конкурентно способна, защото ще бъдем при равни условия. Но това няма да стане тъй като земята е ограничен природен ресурс(затова се дават субсидии), а чуждите вериги не идват да ни хрантутят, а да печелят,а няма кой да ни помогне затова моето мнение като на икономист е, че трябва да си помогнем сами. Един от начините е като купуваме български стоки от български магазини за да работи нашата икономика,и да има работа за нас. Ицко
цитирай
21. анонимен - backlink checking backlink service
01.04.2012 22:15
hello dinkov.blog.bg owner found your website via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
22. анонимен - Глобализацията - съвременна колонизация.
21.08.2012 23:46
Като запознат с истината за храните и корпоративните механизми, наистина е точно така. Всъщност, в действащия модел на човешките завоевания, нищо не се е променило от древноста до ден днешен. Само външния вид - портфолиото, е в тон със съвременния модернизъм. И предвид геополитическата ни история, сега първо преодоляваме комплексните негативните фактори, по пътя към собствена местна, регионална и национална икономика.
цитирай
23. анонимен - Динков
23.08.2012 14:43
към анонимен - Да така е. Съвременната форма на колонизация, това е глобализацията. Но аз лично не мога да разбера защо това се прави с помощта на българската държава. Съвсем логично е чуждите вериги да правят това което правят. Но защо българската държава не защитава интересите на своите граждани, а защитава интереса на чуждите хранителни вериги. Една от причините икономическото положение на страната да е толкова отчайващо (като аргументация ще посоча постоянната емиграция,която придобива катастрофален размер, защото тя най-точно показва какво е икономическото дередже на дадена страна), това са чуждите вериги в сферата на потреблението които не само, че увеличават безработицата в страната, а и намаляват постоянно паричната маса посредством износа на печалбите си.
Каква ни е ползата да имаме бедни много български граждани и богати няколко чужди вериги.
Когато бях във Виена, там нямаше никакви чужди хранителни вериги. А за да допуснат магазините "Зара" в центъра, виенчани са направили референдум дали да ги допуснат или не. Става дума само за един магазин. А цялото това упражнение са го направили, за да защитят интереса на собствените си граждани, защото хората са преценили, че е по-добре богати виенчани, отколкото богати чужди вериги. Ние по-прости ли сме от австрийците ?
Няколко пъти написах, че това не е ксенофобия или омраза към чуждото, а елементарен прагматизъм. То се разбра, че държавата на територията на нашата Родина защитава чуждите интереси. Затова ние трябва да се защитим сами. Един от начините е като купуваме български стоки от български магазини, за да сме богати ние.
цитирай
24. rainman - :)
12.10.2012 15:27
+1
цитирай
25. bacu - Ние не сме прости, държавната машина ни прави прости
04.02.2013 12:19
Аз съм за стоките българско производство. Но не е нормално нашите търговци по пазарите да изкупуват от български производители плодове и зеленчуци за жълти стотинки и да ни ги предлагат с по 20-25 пъти по-висока цена. Не може да се внасят плодове и зеленчуци от Израел например - доставени със самолет и да се продават на по-ниска цена от нашето българско производство.
На нашите пазари за плодове и зеленчуци някъде да си видял касов апарат!!! Аз не знам каква е статистиката за изнесените печалби от България, но има ли статистика колко данъци не се плащат от търговците по пазарите. Само в големите градове по колко открити пазари има и по-колко сергии за плодове и зеленчуци. Била съм свидетел на проверяващи от НАП, които само правят забележка на търговеца, не му пишат акт за липса на касов апарат, защото вечерта ще минат през пазара и той ще им напълни торбите.
Къде е държавната машина в качеството си на контрол и наказателен орган!!!
Големите търговски вериги са с касови апарати, вързани са към НАП и си плащат данъците у нас.
Липсата на адекватни закони или наличието на закони, но неспазването им и липсата на контрол - това ни е големият проблем.
цитирай
26. dinkov - Динков
04.02.2013 22:31
bacu - пазарите за които пишеш заемат пренебрежително малък дял от стокооборота. Моето мнение е, че тези пазари имат място в търговията на дребно, но на тях трябва да реализират продукцията си само български дребни селскостопански производители. Контрола разбира се, че трябва да има. А "патентния" данък е много добър за дребните търговци. По-горе съм обяснил защо. Между другото вече сложиха касови апарати и ги свързаха с НАП и на пазарите. Лошото е, че дребни селскостопански производители почети не останаха. Поради липсата на достъп до пазар, разбира се и има и други причини никой не иска да се занимава с дребно селско стопанство, а те имат място в стопанския оборот.
Бях в Париж и пазар имаше дори на Шанз-Елизе, също в Прага, а Гърция и Турция тях не ги коментирам. При тях те са правило, а не изключение.
А съм против чуждите хранителни вериги съвсем принципно. Преди три-четири месеца в пресата имаше коментар, че в Индия ще правят референдум дали да бъдат допуснати чужди вериги на пазара на дребно (смислен референдум). Какво стана не знам. Спряха да го коментират. Как мислиш, индийците по-глупави ли са от нас, че досега не са ги допуснали. Просто си гледат националния интерес. В Полша, Чехия, Словакия са извън големите градове, по входно-изходните магистрали. А във Виена за да допуснат магазин "Зара" в центъра също правят референдум. Може би виенчани и те са по-глупави от нас. Просто хората са разбрали, че в градската част е по-добре да има дребни търговци отколкото големи. А за чужди е абсурд. Знаеш ли какво ще стане след като тези големи чужди вериги разорят и малкото останали български. Ще се картелират и ще направят монопол. Тогава лошокачествените евтини стоки които продават ще ни излезнат доста скъпи. Като пример ще ти дам какво се получи с пазара на горива. Имам за тях постинг " Високи цени на горивата.Някой от причините" Ако ти е интересно го прочети. Благодаря за коментара.
Ицко
цитирай
27. coacoa11 - Интересна дискусия се е заформила. ...
04.04.2015 07:49
Интересна дискусия се е заформила. Чуждите вериги търсят тук печалба и ако не я постигнат за определен период от време - просто се изнасят. Била е на път да го направи.
Допълвам също, че веригите използват всякакви "трикове", за да примамят купувачите и да ги накарат да купят и това, което не им трябва. Въпрос на тънка и професионална психология е начина на подреждане на магазините. Най-видими са най-скъпите и неизгодни стоки, най-високо или ниско разположени и съответно невидими или трудно достъпни са по-изгодните. Използват се т.нар. "горещи точки" около касата, входа и изхода за да се разположат трудно продаваеми продукти. Няма да изпадам в подробности за техниките, с които професионалисти в областта на психологията и маркетинга ни манипулират като опитни зайчета с една единствена цел - увеличаване на покупките.
И още нещо - стресът почва да ни убива. В ежедневието нямаме време за себе си и за близките си. Нямаме време за разходка, защото прекарваме все повече време в магазините. В началото сме възхитени като малки деца от шарените, лъскави опаковки и огромния избор. Обаче после разочаровано осъзнаваме, че всъщност избор нямаме. Кесиите ни позволяват да купим само най-евтиното, това на промоция. Веригите всъщност ни диктуват и налагат дори избора на храна, докато си мислим, че ние го правим. Все повече стрес натрупваме и в магазина. Губим време да прегледаме повече стоки, за да решим коя е по-изгодна, да проверим в срок на годност ли е, да сравним качеството и произхода, бутаме се и се караме с други опитни мишки - клиенти като нас и в крайна сметка - ГУБИМ.
цитирай
28. aidriell - по т. 1 /Чуждите вериги, намаляват ...
05.04.2015 01:10
по т.1 /Чуждите вериги,намаляват паричната маса в страната /
В края на декември 2014 г. парите в обращение достигнаха 11.587 млрд. лв., сочат данни на БНБ при 60млд лв депозитна маса
Каквото и да изнасят веригите не могат да стъпят и на малкият пръст на тия 'наши родолюбци Българи' които само за Великден ще изнесат над половин милиард лв/само за 2,3 дни. ;-)

т.2 /В момента се създава монопол от 10-15 чужди вериги
Затова ли 2 от тях вече напуснаха България защото имат ''огромни'' печалби.

т-3 /Предпочитам, 200-300 хиляди микро БГ предприемачи да потребяват в България.
Аз предпочитам Бедният българин да пести по 300 -400 млн лв от надценки защото точно тия 300 000 ''БГ предприемачи'' никога не почиват у нас не харчат пари за бг коли,телевизори, и тн и изнудват земеделските производители.
по т.4-
Никой от тези"дребни тарикати не протягат ръка пред Бюрото на труда
Така ли смяташ. познавам няколко които са назначили цялата си рода до стринки на фиктивни заплати с цел съкращение след 9 м. и източване на НОИ

т-6 Не съм против веригите,но поне да са български
Ми аджеба де.Да станат да опазят парите ни вътре ама не стават Не могат.От 2 Българи единият е предател другият крадец.

т.7/ другата валута можем да е придобием чрез повече износ(създаване на нова стойност),и по-малко внос.Тогава ние ще си увеличим паричната маса,и ще станем по-богати. ''
Проблема не е толкова придобиването на нова валута.
Има 60 млд лв замразени в банките и стоят проблема е политически ,че няма здравословна бизнес среда насърчаваща инвестиции.То е заради рекет корупция и крадливост и стига чак до съдебна система и правораздаване и затва 60млд лв в банки и никой не потребява и никой не развива бизнес инвестиции и работни места. Цялата ни фАЛШИВА ИКОНОМИКА СЕ БАЗИРА НА ЕВРОПРОЕКТИ И КРАДЕНЕ





цитирай
29. dinkov - Динков
05.04.2015 03:38
към 27 - coacoa11 - напълно съм съгласен с теб. Търговските трикове които използуват веригите и си ги описал допълват всичко написано и са точни. С тях те увеличават печалбата си, която разбира се, че изнасят извън страната защото акционерите им не потребяват в България. С тях ние няма как да си оправим икономиката. Те повече вредят отколкото да има полза от тях. Благодаря ти за коментара.
Ицко
цитирай
30. dinkov - Динков
05.04.2015 04:27
към 28 - aidriell - прощавай не искам да те засегна но много си лесно оборим. Ще ти обясня защо.
по т.1 - "В края на декември 2014 г. парите в обращение достигнаха 11.587 млрд. лв., сочат данни на БНБ при 60млд лв депозитна маса
Каквото и да изнасят веригите не могат да стъпят и на малкият пръст на тия 'наши родолюбци Българи' които само за Великден ще изнесат над половин милиард лв/само за 2,3 дни. ;-)"
Цифрата 11.58/млрд.лв., която посочваш ти, е пренебрежително малка за да има дори коментар. С тази маса пари как ще се увеличи благосъстоянието на хората просто не ми е ясно.
Депозити те. 60 млд.лв. - абе това какви спестявания са.Спестяванията на един средно голям германски град. България все пак е държава с 6-7 мил. жители, а не град с 300-400 хил. Дори няма база за сравнение.
Нашите родолюбци които за Великден... и т.н. Човече ти наистина ли не разбираш.Във всяка една страна поне 10% са богати. Високо платена администрация, различни партийни паразити, разни мошеници и тунеядци, разбира се има и средни и едри предприемачи които са лоялни към държавата. Те излизат по празниците и са едни и същи.Забележи цифрата която ще споменат за излезлите през КПП-тата.Тя ще варира около 300-400 хиляди.Няма дори и 10 процента. Дребните предприемачи нямат нищо общо с тях.
по т.2 - За монопола ...10-15 чужди вериги. Ами това ще стане. Справка веригите за горива.Там има очевиден картел, разбира се негласен и недоказуем, но резултата е много ясно изразен точно сега, в този момент. При срива на цената на петрола ние имаме един от най-скъпия дизел. Ама, че смях, ама тъй като ние го плащаме по-скоро е през сълзи :(
по т.3 - "Аз предпочитам Бедният българин да пести по 300 -400 млн лв от надценки защото точно тия 300 000 ''БГ предприемачи'' никога не почиват у нас не харчат пари за бг коли,телевизори, и тн и изнудват земеделските производители." Абе човече за прослойката която пиша, грешиш. Тези "БГ предприемачи" ако мислиш, че те са богаташите, просто не си наясно. Отговорих в т.1
цитирай
31. dinkov - Динков
05.04.2015 05:03
към 28 - aidriell
по т.4 - "Никой от тези"дребни тарикати не протягат ръка пред Бюрото на труда"
Ами наистина не протягат, защото които оцеляха наистина работят и се борят за оцеляването си, а за мошениците тях ги има във всяка държава, но и на тях им намериха цаката. Сметни, за 9 месеца, ако назначат някой те ще платят толкова осигуровки колкото той ще вземе за четири. Че това упражнение се обезмисли.
т.5 нямаш
по т.6 - "Не съм против веригите,но поне да са български
Ми аджеба де.Да станат да опазят парите ни вътре ама не стават Не могат.От 2 Българи единият е предател другият крадец"
И тука грешиш. Срещу едрия чужд капитал който не отива да създава индустрия, а се насочва във сферата на потреблението, дребните и средни български предприемачи им е много трудно. Тук е ролята и на държавата. Да защитава дребния и среден местен бизнес защото той създава най-много заетост, а най-големия бич на една икономика е голямата безработица и да държи под строг контрол едрия. А то става обратното. Аз съм против това.
Въпреки това все пак ние българите се оказахме много издръжливи. Вече се създадоха доста български вериги който що-годе успешно функционират.Аз си пазарувам най-вече от тях и от бакалницата която е до нас.
по т.7- "Проблема не е толкова придобиването на нова валута"
Как да не е. Ние сме във "Валутен борд" човече. Единствения начин да станем по-богати е като се увеличи паричната маса в страната. А това може да стане чрез превишаване на входящия поток валута в страната от изходящия. Чрез повече износ и по-малко внос. Елементарна икономика.
"Има 60 млд лв замразени в банките и стоят проблема е политически ,че няма здравословна бизнес среда насърчаваща инвестиции.То е заради рекет корупция и крадливост и стига чак до съдебна система и правораздаване и затва 60млд лв в банки и никой не потребява и никой не развива бизнес инвестиции и работни места. Цялата ни фАЛШИВА ИКОНОМИКА СЕ БАЗИРА НА ЕВРОПРОЕКТИ И КРАДЕНЕ"
Виж тука съм съгласен с теб.
Благодаря ти за коментара
Ицко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dinkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 183522
Постинги: 33
Коментари: 166
Гласове: 2869
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031