Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 20:59 - Високи цени на горивата.Някой от причините
Автор: dinkov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2791 Коментари: 1 Гласове:
1



Високи цени на горивата.Някой от причините…

 

 

 

        Преди няколко дни, по телевизията обявиха, че Комисията за защита на конкуренцията образува проверка за образуване на картел от големи вериги бензиностанции. След две седмици ще се произнесе с решение.Дотук добре.Може би, някой ще си помисли – Ето сега ще им разкажат играта и цените по бензиностанциите ще паднат.

         Не знам другите, но на мен ми стана смешно. Знаете ли защо ?

-Защото съм Оракул, и знам предварително какво ще установи проверката. – Не са открити доказателства за образуване на картел…и т.н. Ще се радвам, ако не се окажа прав.

         Проведоха се доста протести срещу високите цени на горивата. Само, че аз не разбрах срещу кого са насочени протестите.Може би срещу правителството? – Но то отдавна не определя цените на горивата. Тогава срещу кого? Може би срещу големите вериги бензиностанции. Е добре как протестираме срещу тях ? – Като зареждаме от тях.Ама че протест! Да но от къде да зареждаме като няма другаде от къде ? Ами няма от къде…

         Айде малко история от близките години.

         В края на деветдесетте години и началото на 21 век доста български дребни и средни предприемачи си помислиха, че може да влезнат в бизнеса с продажба на горива на дребно. Обединиха капитали, теглиха кредити, бачкаха като идиоти и направиха доста бензиностанции. Кои по-малки, кои по-големи, някои на добри места, други не, но имаше доста които мислиха, че могат да успеят в тази сфера, дори бяха уверени, че Българската държава, се нуждае от тях. Ама, че наивници… (предварително споменавам, че не става дума за мутрите и другите от кримиконтингента или за създаващата се олигархия,а за наивниците).

         По времето на управление на другаря Иван Костов, се приватизира

“Нефтохим” – Бургас.От кого? – От руската компания “ЛУК ОЙЛ”. Руснаци искаха тогава да приватизират много БГ предприятия. Др. Иван Костов твърдо отстояваше руски дружества да не могат да купят нищо. Но това което наистина не трябваше да продаде на руска компания бе “Нефтохим”-Бургас,а той точно това направи. Ама, че смях. Защо ? Елементарно ! – Защото другата рафинерия в нашия регион, тази в Констанца – Румъния, бе също на руска компания. Е, на друго дружество, но пак руско. Колкото и да се карат две руски компании, когато става дума за много пари, те винаги ще се разберат без много приказки и ще установят монопол на цената за доставка по бензиностанции.Разбира се това никога не може да се докаже.Точно това и стана.Това е една страна на отговора, защо са високи цените.

          Добре,това може да се преглътне. Но аз така и не разбрах, защо не се забрани по законодателен път рафинерията да си е рафинерия и да не може да е играч на пазара на дребно, да не притежава бензиностанции.(Макар,че ако държавата бе забранила рафинерията да има бензиностанции, това се преодолява чрез дъщерни фирми, офшфорни компании и др., но е трудно) По този начин рафинерията ще се бори да има достъп до пазара на дребно чрез бензиностанциите като снижава цената на доставка и подобрява качеството, защото ще се конкурира с други рафинерии за този пазар на дребно. По този начин държавата ще се бори срещу най-лошото нещо в пазарната икономика, частния монопол. Защото аз така разбирам ролята на държавата в пазарна икономика от 21 век. Да се бори със законодателни средства срещу частния монопол, и да се стреми да запази колкото може повече дребни и средни предприемачи при условия на свободна конкуренция между тях. Така ще има по-богато население, ще има средна класа, а не малка част свръх богата олигархия омешена в политика и корупция и всичко останало беднотия. На кой му е нужно това?- Но това е друга бира. Темата е цената на горивата.                                                                                                                                                                                      

         Горе написаното дава още един отговор защо са високи цените.

         Хайде и това се преглъща. Но когато през 2005 или 2006 г.,(не си спомням точно), другаря Румен Овчаров от името на Българската държава сключи т.н. джентълменско споразумение с “ЛУК ОЙЛ” да намали цените на дребно по бензиностанциите си,без да намаля цените на едро( разбира се претекста бе да се защитят хората от високи цени, и да не се надува инфлация), и по този начин цена на едро бе почти равна с цена на дребно или маржа бе 1-3 стотинки за литър гориво, си отворих учебника на главата за видове монополни образувания за установяване на монополно господстващо положение. И какво прочетох там ?  - Няколко големи търговски компании ( примерно може да ги наречем, че се казват Лук Ойл, Шел, О им ВИ, Петрол,Румпетрол или пък Газьол или пък както и да се казват, това е само измислен пример и държат 50-60% от пазара на дребно ), се договарят(картелират ) за известен период от време да поддържат цени на дребно почети равни на цените на едро. Същите тези компании държат доставката( пазара на едро)около 90-100%,и те губят от по-ниските продажни цени на дребно.Временно!Но крайната цел е да разорят по-дребните играчи на даден пазар, да установят почти пълен монопол на този пазар, впоследствие вдигат цените колкото си искат и предишните загуби си ги компенсират многократно. Нещо от този род пише в учебника.

          И тука идва ролята на държавата, да има жестоко антимонополно и антидъмпингово законодателство и да не позволява продажба близка, равна или под разходите, за установяването на монопол, за да няма изкривяване на пазарната среда и да могат да съществуват малки и дребни предприемачи.

         Частните компании винаги ще искат да имат монопол.Това е естествено за тях, но Българската държава в лицето на другаря Румен Овчаров да сключи споразумение с големите вериги за да унищожи дребните и средни предприемачи в разпространението на горивата (наивниците дръзнали да правят бензиностанции), е като го нарече джентълменско споразумение (ама,че йезуитска история)…да си призная не знам как да го нарека.Просто тогава окончателно се погнусих и разбрах в последствие какво ще стане.Стана, това което стана.

        Разориха голяма част от малките играчи, по-устойчивите финансово и на по-възлови места ги изкупиха и установиха негласен монопол. Останаха 5-6 големи чужди вериги,( айде има още по регионите местни тук-там), някой си правят протести(след дъжд качулка),а Комисията за защита на конкуренцията ще прави проверка(глупости на търкалета). Да не знае човек да се смее ли, или да плаче.Аз лично се смея, защото се справям с дережето, ама на хиляди, хиляди, много хиляди хора им е до плач.

         Ако когато се установяваше монопол върху разпространението на горива, ние българите си зареждахме автомобилите от българските бензиностанции и подкрепяхме тях, все още тогава можеше да се направи нещо,а сега… успех на протестиращите. Стига да знаят срещу кого протестират, и дано постигнат нещо…

         Между другото сега подобна ситуация се получава с чуждите търговски вериги при хранителните стоки и търговията на дребно. Масово купуваме от тях, разоряваме българските магазини и българските предприятия, а след време когато останат 10-на чужди вериги,ще се чудим защо са високи цените при тях. Защото те негласно ще се картелират, а Комисията за защита на конкуренцията ще си оправдава високите заплати като прави проверки, и разбира се нищо няма да установи. Други ще си правят протести и ще се чудят защо сме бедни.

         Ако искаме по някакъв начин да си помогнем сами,ние като български граждани (корумпираната държава нищо няма да направи), трябва при равни условия на стоките да купуваме от български магазини, български стоки.

                                                                                            Ицко

        

        

   




Гласувай:
2



1. mitkaloto - Точно и ясно!Поздрав!
14.03.2012 21:26
Точно и ясно!Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dinkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 184333
Постинги: 33
Коментари: 166
Гласове: 2869
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930